Predstavitev naše domačije

Objavljeno v mesečnem glasilu Vrtnica – La Rosa – september 2013

Kot mlada entuziasta sva se ukvarjala s pridelavo zelenjave in to vse od vzgoje sadik do pridelka (solata, paradižnik, kumare, jajčevci, cvetača, paprika, redkvice, fižol …), imela sva tudi letno posajenih po 5.000 sadik jagod. S pridelavo zelenjave sva želela vedeti, kaj bova jedla midva in najina sinova. Takrat sva razmišljala tudi o ekološki pridelavi zelenjave, vendar trg ni bil pripravljen na to.

S časom je za naju zemlja postajala vedno bolj nizka (starost) in sva se okoli leta 2.000 odločila na istih površinah posaditi oljke in trte.

Prve oljke sva posadila že leta 1984 in okoli leta 1978 enega od prvih nasadov aktinidij, od katerega nama je ostala samo ena in nas vsako leto obdari z najmanj 40 kg plodov.

Naj povzamemo, smo Domačija Munda, ki imamo na liminjanskem hribu na nekaj več kot dveh hektarjev (vse v okolici hiše) več kot 500 oljk (čez deset različnih sort). Od samega začetka smo bili vključeni v integrirano pridelavo vrhunskega ekstra deviškega oljčnega olja. Z letošnjim letom sva vključena v prehodno obdobje ekološke pridelave, ki je nadgradnja integrirane pridelave, ki se zaradi zakonodaje opušča.

Poglavitne sorte oljk za pridelavo oljčnega olja v našem oljčniku so: istrska belica, leccino, frantoio, maurino, pendolino in grinjan; med avtohtonimi piranskimi sortami pa bugo, drobnico in črnico. Med namiznimi sortami oljk za vlaganje je naš »paradni konj« piranska štorta in druge so še ascolana tenera, santa caterina, mata in dolce nera.

Ob uvedbi programa integrirane pridelave oljk sva se takoj vključila v tovrstno pridelavo in predelavo olja z geografskim poreklom, ki se je s časom preimenovalo v zaščiteno označbo porekla. Tako pridelano olje je dobilo potrditev evropskega znaka kakovosti (prvi slovenski izdelek s to označbo). Skrajšana oznaka tako pridelanega oljčnega olja s certifikatom kakovosti je EDOOSI ZOP, kar pomeni, EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE SLOVENSKE ISTRE Z ZAŠČITENO OZNAČBO POREKLA. To pomeni, da je izdelek s tem znakom pridelan, predelan in polnjen na istem omejenem področju (Slovenska Istra).

Za pridobitev tega znaka kakovosti se je potrebno držati pravil, ki ga določa ustrezen pravilnik tako pri delu v oljčniku, obiranju in shranjevanju oljk do predelave, predelava oljk v olje v registrirani oljarni pod 27˚C, polnjenje oziroma stekleničenje in hranjenje končnega proizvoda v prostorih s kontrolirano temperaturo (med 14 in 20˚C).

S tako kakovostjo pridelanega oljčnega olja »žanjeva« na različnih tekmovanjih doma in v tujini zlata priznanja (medalje, plakete, pokali, vice šampioni).

Poleg pridelave oljčnega olja sva našo ponudbo razširila z izdelki vezanimi na oljke in oljčno olje kot so:

·         devet različnih okusov oljčnih namazov,

·         oljčna marmelada,

·         domača čokolada s posušenimi oljkami, sivkinimi cvetovi, koščki posušenih kakijev in fig

·         oljčni liker.

Med drugim ponujava tudi domače marmelade iz sadja, ki raste pri nas doma:

·         kakijeva marmelada,

·         kivijeva marmelada,

·         figova marmelada,

·         marmelada iz vinogradniških breskev,

·         marmelada iz robidnic …

 

Do letošnjega leta sva imela večji vinski sortni izbor, vendar sva se zaradi prehoda v ekološko pridelavo odločila, da določene sorte trt, ki so rastle med oljčniki nadomestiva z novimi oljkami. Ostali sta nam samo še sorti:

·         cipro (na novo odkrito staro sorto trte, ki so ji domačini rekli tudi »likor«) in

·         pikolit.

 

Obe sorti sta vrhunska desertna vina rdeče in bele sorte, ki sta nekaj posebnega.

Mednarodna priznanja in zadovoljni kupci so nama potrditev, da smo na pravi poti in da delamo prav.

Povedati bi imela še dosti. Lahko nas obiščete na naši spletni strani www.munda.com . Dobrodošli ste tudi pri nas doma, kjer bomo poskušali odgovoriti na vsa vprašanja, ki vas še dodatno zanimajo.